A.S.Z.V. SPONS - Bata

De Batavierenracecommissie

Het nieuwe jaar is al eventjes begonnen. Met al die brakke dagen achter de rug en goede voornemens in je hoofd beginnen de drukke studiedagen weer. Hardlopen staat dan wel hoog op jouw lange lijst van goede voornemens, maar beginnen zonder doel voor ogen is toch lastiger dan verwacht. Gelukkig doet SPONS dit jaar mee met de 45e editie van de Batavierenrace. Dus pak deze kans en ren met ons mee!

Wist je dat?
- De Batavierenrace (spreek je uit als battavierenrace) is volgens Guinness Book of Records de grootste studentenestafette van wereld waar jaarlijks ruim 8.500 studenten aan mee doen. De estafette is in 1973 opgericht door een groep Nijmeegse studenten die geïnspireerd raakten door een Zweedse studentenestafette.

- De race is vernoemd naar de Batavieren die rond 50 v.Chr. over de Rijn van Nijmegen naar Rotterdam vaarden. De route van de eerste editie van de estafette ging daarom van Nijmegen naar Rotterdam langs de Rijn. Helaas bleek de route onhandig te zijn wegens infrastructurele problemen. Vandaar dat de route in 1974 is aangepast naar de route die tegenwoordig nog steeds wordt gebruikt, namelijk van Nijmegen naar Twente via Duitsland en de achterhoek.

 

- In totaal wordt er ruim 177 km afgelegd die in 25 etappes is verdeeld. Deze etappes zijn verdeeld in het nacht-, ochtend- en middagblok. Midden in de nacht gaan de eerste lopers van start met het eerste blok waar 9 etappes toebehoren. Het nachtblok loopt van Nijmegen naar Ulft. Vanuit Ulft start het ochtendblok dat uit 8 etappes bestaat. Vervolgens vindt de herstart Topicus in Barchem plaats voor het laatste blok. Tot slot vindt er nog een herstart plaats op de Oude Markt in Enschede voor de laatste twee etappes van de estafette. De laatste twee etappes zijn dezelfde routes en worden door een man en vrouw gelopen. Op de Universiteit van Twente zal de finish zijn.

 

- De estafette wordt feestelijk afgesloten met het grootste studentenfeest van de Benelux waar jaarlijks ruim 13.000 studenten naar toekomen. Het feest vindt plaats op de campus van Enschede. Er zijn vijf ‘feestlocaties’ waar wij, SPONSjes, dit jaar weer de dansvloer onveilig gaan maken!

 
De Batavierenracecommissie der A.S.Z.V. SPONS 2016 - 2017,
Max Briel

Mirthe van Diepen
Scott Hentzepeter

 

 

Sponsors