Wedstrijden

NSZK
Vier keer per jaar neemt SPONS deel aan de Nederlandse Studenten Zwem Kampioenschappen, een competitie waar we met elf andere studentenzwemverenigingen strijden om de titel. We reizen het hele land door, want de wedstrijden vinden plaats in de steden van de studentenzwemverenigingen. De NSZK’s zijn altijd op zaterdag, maar eigenlijk begint het al op vrijdag want dan is de pre-borrel. Iedereen kan meedoen aan de NSZK, van beginner tot gevorderde.

Een wedstrijd duurt vaak de hele middag, met ontzettend veel keuze in afstanden en zwemslagen, en er is ook meestal een fun onderdeel. Daarna gaan we met alle verenigingen samen eten. Je hoeft niet per se te zwemmen, want je kan ook meegaan voor de sfeer tijdens de wedstrijd en erbij zijn met het feest dat altijd achteraf plaatsvindt!

Het feest heeft altijd een thema waar mensen zich naar kleden, zoals bijvoorbeeld ‘Temptation Weiland’ in Enschede. Tijdens dit feest wordt ook de uitslag van de wedstrijd bekend gemaakt. Vaak staat SPONS hierbij bovenaan, waardoor het dubbel zo leuk is om bij het feest te zijn en luidkeels ons overwinningslied te zingen! Daarna is er de mogelijkheid om ergens te overnachten. 

Dit alles wordt geregeld door de studentenzwemvereniging die op dat moment de NSZK organiseert. De kosten zijn altijd ontzettend laag. Doe daarom vooral mee, want je leert ontzettend veel nieuwe mensen kennen en het is iedere keer één groot feest.

ONKS
Één keer in het jaar vindt er naast de NSZK’s ook een ONKS plaats, de Open Nederlandse Kampioenschappen voor Studenten. Het concept is hetzelfde als de NSZK, namelijk een pre-borrel, wedstrijd, eten, feest en de keus voor slapen achteraf. Dit allemaal voor een spotgoedkope prijs en in een leuke studentenstad.

Het enige verschil is dat er ook individuele prijzen te winnen vallen bij deze competitie én dat deze wedstrijd niet meetelt in het klassement van de NSZK. Zie het eigenlijk als een extra’tje voor als je nogmaals zin hebt om te zwemmen en te feesten!

SPONS Clubkampioenschappen
De clubkampioenschappen van SPONS vinden één – twee keer in het jaar plaats. Net als elke andere wedstrijd kan iedereen hieraan meedoen. Vaak zijn deze wedstrijden ook heel fijn als oefening op de NSZK voor beginnende zwemmers. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de zwemcommissaris van SPONS, die hierbij hulp krijgt van de trainerscommissie.

Alle slagen worden gezwommen van elk 50 meter en als laatste kan je de 100 wisselslag zwemmen. Als je een bepaalde slag niet wilt zwemmen, is dit ook mogelijk. De D zwemmers hoeven geen vlinderslag te zwemmen en bij de C zwemmers is er de mogelijkheid om 25 meter vlinderslag te doen. Er zit voldoende pauze tussen alle programmaonderdelen.

Aan het einde wordt er een top drie per niveau (A-B-C-D) gemaakt van de snelste zwemmers/zwemsters van alle onderdelen. Daarna is er altijd een speciale borrel in onze kroeg De Blauwe Pan en hier worden ook de prijzen uitgedeeld.